Hoe ga ik te werk.....

De portretten maak ik van ingezonden foto's. Ik begin met het uitmeten van de anatomische gegevens en zet de schets op met houtskool. Ik vind dit erg fijn werken omdat je met houtskool gemakkelijk de schaduwen en dieptes weer kan geven en verbeteringen kan aanbrengen zonder steeds alles uit te moeten gummen en daarmee de structuur van het linnen doek aangetast wordt.

Voor de portretten werk ik meestal met olieverf. Omdat ik nogal een realistische schilder ben vind ik het grootste voordeel van werken met olieverf dat de lijnen mooi te vervagen zijn en daardoor een zachter contrast aangebracht kan worden.

Omdat ik rechtshandig ben begin ik aan de linkerkant bovenaan met de invuling van het voorhoofd, vervolgens het linkeroog en de neus. Daarna komt het rechteroog aan de beurt, de wangen en de mond. Dan ga ik over tot het invullen van de achtergrond. Inmiddels is de olieverf dan al aardig ingedroogd en kan ik in het gezicht de details aan gaan brengen die er voor zorgen dat de kenmerken van een persoon de herkenbaarheid naar voren brengt. Als laatste zijn de haren, de nek en de kleding aan de beurt.

Gemiddeld duurt het wel een goede week eer de verf genoeg ingedroogd is om er de laatste hand aan te leggen door het vernissen van het doek.